Arjan van Weele
prof. dr. Arjan van Weele
< NEVI
PMI
59.1

 

Augustus 2018
De reële economie weet ondanks de escapades van Trump en onduidelijkheden over de Brexit van geen wijken. Over augustus noteerde de NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) een waarde van 59.1 (een PMI waarde >50 geeft aan dat de bedrijvigheid in de industrie is toegenomen, een waarde <50 het tegenovergestelde). Jazeker, ten opzichte van juli betekent dit, onverwacht, een lichte groeispurt (NEVI PMI juli: 58.0). Oorzaken: toename van de binnenlandse en de buitenlandse vraag naar de produkten van onze industrie. Hetgeen resulteerde in nog hogere productievolumes. De Nederlandse industrie produceert nu op topcapaciteit. Het blijkt zeer lastig grondstoffen, halffabrikaten en (electronische) componenten op tijd aangeleverd te krijgen. Productie achterstanden lopen op. De lijst van materalen in de NEVI PMI waaraan een tekort is wordt steeds langer. Een voorbeeld? Recent was Neways in het nieuws vanwege enorme schaarste aan electronische componenten voor de Printed Circuit Boards die het bedrijf produceert. Door deze schaarste heeft het bedrijf naar eigen zeggen miljoenen aan omzet gemist. Het blijkt even lastig om ervaren vaklieden te krijgen. Het aantal banen en vacatures in de industrie nam wederom toe.
Dit alles resulteert in hogere inkoop- en verkoopprijzen en stijgende arbeidskosten. De industrie moet uitkijken voor oververhitting. Is de situatie in ons land uniek? Ja en neen. Ook in de VS (PMI 55.3) en de Eurozone (55.3) is sprake van nog steeds toenemende bedrijfsactiviteiten in de industrie. Daarentegen scoorde de PMI in China slechts 50.8. Ook elders is sprake van sterk groeiende industriele productievolumes. Maar Nederland groeit harder dan de rest. En lijkt daarmee de grootste schaarste aan materialen en arbeid te kennen. Niettemin wordt 2018 voor de industrie een heel goed jaar. Ik handhaaf mijn rapportcijfer op 8.2.

BLOG | October 10 2016 - 00:10 >

Waarom CFOs hun visie op inkoop moeten veranderen
CFOs staan met hun korte termijn focus op winstmaximalisatie en werkkapitaal vermindering innovaties in inkoop in de weg. CFOs moeten waardecreatie centraal stellen. read more
TWITTER
'Inkoop is een vak...of toch niet? ', 30 november >
Afscheidsrede prof dr Arjan van Weele, Technische Universiteit Eindhoven

Laatste publieke optreden van prof dr Arjan van Weele aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na bijna 30 jaar beeindigt hij zijn carriere als docent, onderzoeker en wetenschapper. Interesse om de bijeenkomst bij te wonen? Laat het me weten op ww.arjanvanweele.com.

Meeting of Minds Purchasing Executives in Belgium, 22 november >
VIB Executive Roundtable

Informal discussion of purchasing and supply trends and developments and its role in society. Fort invitees only.

DISCA Awards en Talkshow, 21 november, Utrecht >
Jaarlijkse Talkshow Arjan van Weele en Maarten Steinbuch voor de industrie georganiseerd door LINK Magazine

Jaarlijkse Talkshow Arjan van Weele en Maarten Steinbuch voor de industrie georganiseerd door LINK Magazine. Laatste optreden van dit duo!

IFFI Symposium 2018, 9 november >
Industrial Buying: the quest to partnership, value and performance

Interactive session by prof dr Arjan van Weele on how to drive value and performance in supply chain management in food industry

TIAS International Contracting October 31st-November 2nd, 2018 >
Three day program for project- and contractmanagers in construction and offshore industry

During this highly rated, three day, intensive program (May, 30th-June, 2nd) participants will learn  how to deal with contractual problems in complex projects. Check this for program and brochure.

Meeting of Minds: About Purchasing's Identity, 18-19 oktober, Amsterdam >
The academic quest on myths and truths about purchasing as a profession

Form 18-19th October 2018 15 professors in Purchasing and Supply Management will meet to continue their quest on myths and truths about purchasing as a profession is search of purchasing's identity. For invitees only!

Inkoop in Strategisch Perspectief: Module 3, 17 oktober >
Hoe voorkom ik dat ik als inkoper alleen op besparingen wordt afgerekend?

Module 3 van een 10 daags programma 'Inkoop in strategisch perspectief' rond de gelijknamige bestseller van Arjan van Weele, Jordie van Berkel en Gert Walhof, verzorgd door gastdocent prof dr Arjan van Weele

NEVI LEDENDAG, 9 oktober >
Programma rond actuele inkoopthema's voor NEVI Members Only

Mooie bijeenkomst met tal van sprekers and workshops in het Militair Museum te Soesterberg met Defensie als gastheer! Alleen voor NEVI leden. Schrijf je in!

Arie de Zwart lezing: Historie Maarssen en invloed van de familie Huydecoper >
Historische Kring Maarssen, 4 oktober

Presentatie over de historie van Maarssen en de invloed van de familie Huydecoper.

Op weg naar ketenregisseur: over macht en afhankelijkheid in ketenrelaties, prof dr Arjan van Weele >
College reeks Logistiek Management, 3 oktober

Interesse in serie colleges door vakcollega's over actuele thema's in logistiek management? Check dit: goo.gl/US9oHh 

prof. dr. Arjan van Weele
arjan@arjanvanweele.com
+31 40 247 2170
Twitter  Linkedin  NeviStarterskit Social Media NEVI
Links
Disclaimer
Sitemap
Colofon 
© 2015